9/02/2013

Sałatka z fasolką szparagową


Dziś prosty sposób na to, jak wykorzystać fasolkę szparagową ugotowaną dzień wcześniej i taką, która się już nam przejadła podawana tylko na ciepło z bułką tartą i masłem.
Wiadomo, że warzywa smakują najlepiej gotowane na bieżąco, ale czasami jest tak, że zostanie nam coś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę.

Sałatka z fasolką szparagową
Składniki:
  • 30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej
  • 10 dag fety
  • 2 spore pomidory
  • oliwa z oliwek EV
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ok. łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
Wykonanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy.
W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy.
Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz