8/25/2013

Sos pomidorowy do makaronu


Wracam po krótkiej przerwie urlopowej, z nowymi pomysłami :-)
Przetwarzanie pomidorów na zimę to niestety znak, że powoli zbliża się do na jesień... 
Do tej pory robiłam na zimę zwykły przecier pomidorowy, ale na blogu  Moja Toskania wypatrzyłam przepis według, którego robi sos włoska babcia Maria . Postanowiłam go przetestować, bo razem z moimi dziewczynami lubimy makaron z  sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy do makaronu
Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 300 g marchwi
  • 250 g selera naciowego
  • 300 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.
Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.



Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Bardzo przyjemna propozycja. Otworzony zimą w ten sposób przyrządzony sos z pewnością przypomni dojrzałe lato. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba będę musiała zamknąć w słoiczku trochę pomidorów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być znakomity, używałaś naci selera korzeniowego czy typowego selera naciowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. własnie czegoś takiego szukałam ;-) muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sos :) Dotąd z pomidorów robiłam tylko szybki przecier (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/przecier-pomidorowy-dla-zapracowanych.html), ale ten przepis też mi się bardzo podoba! Zapisuję.

    OdpowiedzUsuń