7/17/2013

Kukurydza gotowana na parze


Uwielbiam ten najprostszy sposób na przygotowanie kukurydzy. Jestem zwolenniczką gotowania warzyw na parze, nie tracimy wtedy żadnych wartości smakowych ani odżywczych gotowanego warzywa wraz z wodą wylewaną po gotowaniu do zlewu.
Serdecznie zachęcam do takiego sposobu przygotowywania warzyw. Jeśli nie macie parowaru wystarczy zwykła metalowa nakładka do gotowania na parze lub metalowy durszlak.

Kukurydza gotowana na parze

Składniki:
4 kolby kukurydzy
masło
sól


Wykonanie:
Obrane  z liści kolby kukurydzy układamy w parowarze lub innym naczyniu i gotujemy 15 minut.
Czas jest zależny od gatunku kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie.
Po ugotowaniu kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe :-)


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. też czasem sobie robię taką, świetna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kukurydzę mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wspaniałą metę na kukurydzę, jest słodka i b. szybko się gotuje !

    OdpowiedzUsuń