6/05/2013

Makaron ze szpinakowym pesto


Szpinakowe pesto czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów.


Makaron ze szpinakowym pesto

Składniki na pesto:
5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek
3 ząbki czosnku
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek EV
4 łyżki starego twardego sera typu parmezan
sól, pieprz

1/2 opakowania makaronu (kształt i rodzaj wedle gustu)
50 g parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan
oliwa z oliwek EV

Wykonanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości  wody zgodnie z zaleceniami producenta.
Wszystkie składniki na pesto blendujemy razem.
Makaron odcedzamy, od razu mieszamy z pesto, posypujemy świeżo startym serem i delikatnie skrapiamy oliwą.
Smacznego !



Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. niedawno gotowałam coś baaardzo podobnego. :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
    http://orcia.blogspot.com/2013/06/konkurs-kuchnia-z-rozan.html


    dużo nagród do zdobycia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orcia, chętnie wezmę udział w Twoim konkursie. Właśnie kupiłam tę książkę :-)

      Usuń
  2. oj zjadłabym taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń