5/10/2013

Ryż sezamowy


Przepis na ten ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin. Tym razem ryż  przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu.

Ryż sezamowy
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki nasion sezamu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Ryż przepłukujemy wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania ryżu na parze, zalewamy wodą i dodajemy olej sezamowy i sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy delikatnie ryż. 
W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam.
Gdy ryż jest już gotowy dodajemy sezam, masło i szczypiorek, mieszamy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda ....
    ciekawe jaki w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lucy, my go b. lubimy i nawet mój mąż, który ryżu nie tyka, ten sezamowy zajada ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń