4/06/2013

Ruskie krokiety


Klasyczne krokiety za mięsem czy pieczarkami zna chyba każdy. te przygotowane dziś nazwałam  ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do przygotowania ruskich pierogów.

Ruskie krokiety

Składniki na naleśniki:
250 g mąki
3 jajka
250 ml mleka
woda mineralna
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła

 Składniki na farsz:
1/2 kg białego sera
1 duża cebula
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 dag słoniny
sól, pieprz

Dodatkowo do panierowania:
1 jajo
bułka tarta

Wykonanie:
W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły.
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny.
Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach.
Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron.
Podajemy polane śmietaną.



Print Friendly and PDF

4 komentarze: