4/21/2013

Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste


Wiosna, więc jesteśmy na diecie :-). Wypatrzyłam ten przepis na lekkie pieczywo na blogu eatyourdream. Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia.

Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste
Składniki:
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka otrąb pszennych
4 łyżki słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 30  minut.
Pieczywo kroimy jeszcze letnie. Po wystudzeniu przechowujemy w blaszanym pudełku, aby cały czas pozostało chrupkie.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz