4/22/2013

Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa



Jestem wielbicielką hiszpańskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymentować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu.

Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa
Składniki:
Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy:
350 g słoniny
20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą)
28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)
200 g wody lub białego wina
2 ząbki czosnku
pieprz
jelita wieprzowe 28-30 mm


Wykonanie:
Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem !
Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy  mikserem lub ręcznie.
Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości.
Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5  miesiąca aby dojrzały.  U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie.



Print Friendly and PDF

13 komentarzy:

  1. Domowe chorizo? Szacun! To juz wyzsza szkola jazdy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki ! Nie jest aż tak bardzo skomplikowane... Zachęcam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam ! Robi się szybko, tylko później trzeba "trochę" poczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poczekam aż będziesz miała okna otwarte, tylko daj znać kiedy będą wisiały, normalnie ślinotoku dostałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiosna, okna otwarte ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. to muszę wypróbować :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    czy zamiast mielenia mięsa można je pokroić ?

    OdpowiedzUsuń
  9. "pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)" -- czy ta papryka jest słodka czy ostra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta której tutaj użyłam jest słodka, ale jeśli chcesz, żeby kiełbasa była pikantna, możesz też dodać ostrej.

      Usuń
  10. Sitko 13 tzn. średnica otworów 13mm?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń