3/20/2013

Polędwica wileńska

podsuszana-wedlina

Zachęcona ochami i achami nad tą wędliną postanowiłam sama wypróbować. Przepis podpatrzyłam na cincinie i na blogu Elki. Polędwica jest delikatna, aromatyczna. Mnie smakuje najbardziej bardzo cieniutko pokrojona.

Polędwica wileńska


Składniki:
1 kilogram schabu
ok. 1,5 łyżki soli
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka świeżo zmielonego pieprzu
3 ząbki rozdrobnionego czosnku
1 płaska łyżka płatków czerwonej papryki



 Wykonanie:
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. Włożyć do plastikowego pojemnika i na 5-6 dni pozostawić w lodówce, obracając je codziennie i odlewając powstały sok. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z lodówki, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym i zawijamy w gazę, albo w kilkakrotnie owijamy damską rajstopę :-).
Następnie wieszamy je w przewiewnym i suchym miejscu na 10 dni.




Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. OOOOOOO na to czekałam !! :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się też nad tąwędliną zastanawiałam, ale przy moich kotach nie da rady. Nie wiem gdzie musiałaby wisieć. Może na strychu? Tylko nie wiem czy tam jest dość sucho, bo przewiewnie to na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewcia, strych będzie dobry !

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, Gat :). Czy suche miejsce ma być zimne?
    Francesca

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Aga, u mnie było w granicach 18 stopni, czyli przy oknie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pychota !!Skopiowałam sobie przepisik i M już produkuje !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie wisiała na rurce od grzejnika, gdy była gotowa zniknęła w jeden dzień;P dlatego na Wielkanoc zrobię 3 szt. Jesteśmy wielbicielami surowych wędlinek a ta jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ! Dzięki za przypomnienie, pora się brać do roboty ;-)

      Usuń