3/31/2013

Pasztet z jajek

jajeczny-pasztet-z-plastrami-jajek

Kto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na  coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu.

Pasztet z jajek

Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
3 jaja surowe
200 g pieczarek
2 cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka śmietany
4 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
sól i pieprz
olej

Wykonanie:
Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je  w misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną i przyprawami.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę.
Kroimy po ostudzeniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz