3/18/2013

Magiczne ciasto




Magiczne ciasto

Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje
Przepis zaczerpnięty z hiszpańskiego bloga Mabel: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013...rta-magica.html



Składniki: 

4 jaja w temp. pokojowej 
150 g cukru 
1 łyżka wody
125 g rozpuszczonego masła lub margaryny 
115 g przesianej mąki 
1/2 litra letniego mleka 
4 krople octu 
esencja waniliowa 

Wykonanie: 

Żółtka zmiksować porządnie z cukrem i łyżką wody, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do natłuszczonej szklanej formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Upieczone ciasto studzić w wyłączonym piekarniku.
Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone. 
I mamy 3-warstwowe ciasto.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Gatka czy ja dobrze rozumiem że tylko jedno rozrabiasz i wlewasz do formy a wyjmujesz w 3 warstwach?? czy ono samo się tak rozdziela ?? No Wygląda na tak proste że mam chęć maznąć takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emuś, dokładnie tak ! Robią się 3 warstwy: na samym dole jakby b. gęste ciasto, potem masa budyniowa, a na górze biszkopt :-). Surowe ciasto jest b. rzadkie i piecze/ścina się warstwami.

      Usuń
    2. Jak ja uwielbiam takie ciasta :)))
      Na weekend zrobię.

      Usuń
  2. A ja też planuję na weekend, ale w wersji czekoladowej !

    OdpowiedzUsuń