Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun
![]()  | 
| Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun | 
Krucha tarta z warzywami - test blendera ręcznego Braun
Blendery Braun MultiQuick od wielu lat goszczą w mojej kuchni. Uwielbiam je za nieograniczone możliwości. Z ich pomocą można przygotować prawie wszystkie dania. Miałam dwie z poprzednich wersji i nie zamieniłabym Brauna na żaden inny dobry blender. Chyba, że byłby to nowszy model blendera tej marki, czyli MultiQuick 9 😊.
Największe zalety tego mocnego blendera ręcznego, to 1200-watowy silnik, nieograniczone możliwości dzięki różnorodnym przystawkom, a także blendowanie najtwardszych składników. O szczegółach poczytasz poniżej.
Dziś przygotowałam rewelacyjną kruchą tatrę z warzywami. Przy jej szykowaniu blender wielofunkcyjny MultiQuick 9 był nieocenionym pomocnikiem: ciasto zrobiłam w misie malaksera z końcówką do zagniatania ciasta, marchewkę i cukinię pokroiłam w grube i cienkie plasterki przy pomocy dwóch tarcz, cebulę i czosnek poszatkowałam w blenderze, a masę jajeczną wymieszałam przy pomocy trzepaczki. Chyba przyznasz, że gotowanie z tym blenderem, to prawdziwa przyjemność! Jest niezastąpiony w kuchni.
Braun MultiQuick 9 - dlaczego to wielofunkcyjny blender ręczny
Dobry blender ręczny MultiQuick 9, to uniwersalne urządzenie, które bez żadnego problemu zastąpi wiele innych kuchennych pomocników i akcesoriów. Począwszy od szatkownicy, kilku rodzajów tarek, poprzez mikser, a na kruszarce do lodu kończąc – możliwości jest naprawdę wiele.
W zestawie z wielofunkcyjnym blenderem Braun MultiQuick 9 znajdują się
- malakser XL 2,0 l
 - tarcza do krojenia cienkich plasterków
 - tarcza do krojenia grubych plasterków
 - tarcza do ścierania na małych oczkach
 - tarcza do ścierania na dużych oczkach
 - tarcza do słupków julienne
 - tarcza do frytek
 - końcówka do zagniatania ciasta
 - tarcza do krojenia w kostkę
 - narzędzie do czyszczenia przystawki do krojenia w kostkę
 - szatkownica 500 ml
 - nóż do kruszenia lodu
 - trzepaczka
 - pojemnik z miarką (z pokrywką)
 
Najlepszy blender Braun MultiQuick 9. Cechy charakterystyczne
- Kompatybilność ze wszystkimi przystawkami Braun o prostych wcięciach
 - Technologia Active PowerDrive zapewnia 6-krotnie szybsze i o 60% dokładniejsze rezultaty blendowania
 - Pierwsza na świecie technologia ActiveBlade z ruchomymi ostrzami gwarantuje rozdrobnienie nawet najtwardszych składników. 2,5 razy bardziej aktywna strefa cięcia.
 - Technologia imode zapewnia precyzyjne rezultaty blendowania i łatwość użytkowania podczas różnych zadań kuchennych.
 - Technologia Advanced SmartSpeed, czyli im mocniej naciskasz, tym większe obroty uzyskujesz.
 - Technologia SplashControl, to ulepszona technologia zapobiegająca rozchlapywaniu się składników
 - System EasyClick Plus, to ulepszone połączenie w celu szybszej i łatwiejszej wymiany przystawek blendera.
 - Wydajny silnik Braun o mocy 1200 W
 - Malakser XL, to nowa misa malaksera o pojemności 3,2 l (2,0 l pojemności roboczej)
 
Krucha tarta z warzywami - przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (170 g)
 - szczypta soli
 - 100 g masła
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki gęstej śmietany
 
Farsz:
- 250 g cukinii
 - 125 g marchewki
 - 2 duże ząbki czosnku
 - 1/2 cebuli
 - 2 duże jajka
 - 200 ml gęstej śmietany
 - garść pomidorków koktajlowych
 
Wykonanie
- W misie malaksera umieść kolejno mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i sól.
 - Miksuj do momentu, aż powstanie kulka ciasta.
 - Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
 - Cukinie pokrój w grubsze plasterki przy pomocy tarczy do grubych plasterków, a marchewkę przy pomocy tarczy do cienkich.
 - Obraną cebulę i czosnek wzuć do szatkownicy i poszatkuj.
 - Jajka i śmietanę włóż do pojemnika z miarką, dodaj przyprawy i zmiksuj przy pomocy trzepaczki.
 - Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma.
 - Przenieś na wałku na formę.
 - Formę oraz jej boki wyklej ciastem do wysokości ok. 2 cm.
 - Ponakłuwaj przy pomocy widelca i włóż do lodówki na 30 minut.
 - Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz ciasto przez 10 minut.
 - Marchewkę i cukinię wyłóż na podpieczone ciasto, posyp kawałkami cebuli i czosnku.
 - Wylej masę jajeczną.
 - Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
 - Piecz tartę przez około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.
 - Po upieczeniu ułóż na tarcie połówki pomidorków i ulubione świeże zioła.
 














Komentarze
Prześlij komentarz