Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami

chrupiące ciastka w metalowej foremce
Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami
 

Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami powstały w mojej kuchni trochę przez przypadek. Robiłam obłędną baklavę, przepis znajdziesz tutaj →  baklava. Zostało mi parę arkuszy ciasta filo i zastanawiałam się co z nim zrobić? Przejrzałam lodówkę, znalazłam trochę kremówki i ser feta. Miałam też kilka koktajlowych pomidorków...

I dzięki temu wstała pyszna przekąska, idealna na każdą imprezę, Sylwestra, domówkę czy po prostu rodzinne spotkanie. Do tego robi się szybko i bardzo łatwo.

Ja podałam ją na ciepło, ale z pewnością pyszna będzie również na zimno. Serdecznie polecam, w końcu mamy Karnawał!

 

 



Wytrawne ciasteczka filo z pomidorkami

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 200 g sera fety
  • 2 jajka
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 6 płatów ciasta filo  
  • pomidorki koktajlowe
  • tymianek do posypania
  • oliwa do malowania ciastek

 

Wykonanie

  • Do miski włóż fetę, rozgnieć ją widelcem.
  • Dodaj jajka, śmietankę, sól, pieprz, paprykę i natkę. Wymieszaj.
  • Do foremki na muffinki włóż złożone na czworo ciasto filo, uformuj z niego coś na kształt miseczki składając rogi do środka.
  • Do każdej miseczki wlej porcję farszu.
  • Następnie ciasto posmaruj oliwą. Włóż pokrojone na pół pomidorki, posyp tymiankiem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez około 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
  • Od razu podawaj.

 


 

Komentarze