Świąteczny bigos ze śliwkami

kawalki-kapusty-z-miesem
 

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia ani Nowego Roku bez prawdziwego, długo gotowanego domowego bigosu. U nas jest to zawsze obowiązkowy punkt naszego świątecznego menu. Ja przygotowuję go zawsze na bazie kiszonej kapusty, której nie płuczę, bo lubimy właśnie taki kwaśny bigos. W środku obowiązkowo ląduje boczek, kawałek szynki wieprzowej, dobra kiełbasa, sporo czerwonego wytrawnego wina, suszone grzyby i śliwki. Dobry bigos robi się godzinami, musi nabrać odpowiedniej smaku i aromatu, no i trzeba pilnować, aby się nie przypalił. 

W tym roku przygotowywanie poszło jak z płatka, bo w moim domu pojawił się nowy kuchenny pomocnik. Wolnowar marki Crock-Pot stał się moim ulubionym kulinarnym gadżetem, który bardzo ułatwia mi gotowanie, a na dodatek wydobywa z potraw w nim przygotowanych wspaniały smak. No i nic się już nam w kuchni nie przypali. Powiem Wam, że w tym roku nasz bigos był wyjątkowy. Od teraz będę go gotowała tylko i wyłącznie w wolnowarze. Ależ wyszedł pyszny!





Wysokiej jakości, stylowy wolnowar Crock-Pot 5l Duraceramic łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków niemal bez wysiłku. 

Naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej. Powłoka DuraCeramic jest 4 razy trwalsza niż standardowe powłoki nieprzywierające. Jest także wolna od PTFE i PFOA, więc nie tylko jest łatwa do czyszczenia, ale również bezpieczna wszystkich.
Naczynie jest termoodporne – po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, by podgrzać potrawę. To bardzo skraca czas odgrzewania posiłków.
Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować gotowane w nim danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia to 5 litrów, jest ona idealna dla 6 osób.

 


 

Przygotowywania dań w wolnowarze jest bajecznie proste. Wystarczy dodać składniki, wybrać poziom temperatury (LOW i HIGH) i stworzyć wyśmienite posiłki, które smakują tak, jakbyśmy poświęcili na ich przygotowanie cały dzień.

Slow cooking jest pyszny, zdrowy i aromatyczny. Wolne gotowanie pozwala na zachowanie większej ilości substancji odżywczych znajdujących się w potrawie. Przygotowywane w wolnowarze posiłki są bardziej soczyste, pożywne i zdrowe, gdyż temperatura ich gotowania czy duszenia nie przekracza 100˚C. Mięso nie przywiera do naczynia i nie kurczy się.

Wolonowary Crock-Pot® oszczędzają do 75% energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjnymi kuchenkami. Dzięki Crock-Pot® zredukujecie ilość tłuszczu w mięsie, czyniąc je smaczniejszym i doskonale przyrządzonym. Ponadto wolne gotowanie wydobywa smak z każdego rodzaju mięsa.

 




Świąteczny bigos ze śliwkami 

Czas przygotowania: 10 godzin
Składniki:

  • 2000 g domowej kiszonej kapusty
  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 350 g kiełbasy
  • 350 g surowego wędzonego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól 

 


Wykonanie:

Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do wolnowara. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do wolnowara z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą.
Wtłaczamy wolnowar na funkcje High i ustawiamy na 6 godzin.
Po tym czasie bigos odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy i gotujemy w wolnowarze przez 3 godziny. 

 



Wpis ten powstał we współpracy partnerskiej z marką Crock-Pot.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *