1/15/2020

Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym

okragl-brazowe-placki-z-kaszy

Kasza i grzyby to zawsze fajny patent na pyszny i zdrowy obiad. Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym to jedna z wielu możliwości na ich wykorzystanie na naszym stole. Tym razem grzyby znajdziecie i w kotlecikach i w aromatycznym sosie. Aby nieco odchudzić danie, kotletów nie smażyłam na tłuszczu, tylko po prostu upiekłam je w piekarniku. Serdecznie Wam polecam ten patent.



Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 2 łyżki siekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek 
Sos grzybowy:
  • wywar z ugotowanych suszonych grzybów
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 czerwona posiekana cebula
  • 500 g małych podgrzybków 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • świeży tymianek 

Wykonanie:
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty.
W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kotleciki powinny się lekko zezłocić.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy podgrzybki. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.
Kotleciki podajemy polane sosem.





Print Friendly and PDF

2 komentarze: