9/30/2019

Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami

brazowe-kotleciki-z-grzybami

Wrzesień to miesiąc, w którym powietrze zaczyna pachnieć grzybami. Uwielbiam ten czas, gdy liście zaczynają powoli zmieniać kolor, a ja myślami uciekam na Podlasie, gdzie rosną piękne okazy borowików, podgrzybków czy maślaków.
W tym roku nie miałam jeszcze niestety czasu ani na grzybobranie, ani na wyprawę w podlaskie lasy, ale dzięki Leśnym Skarbom mogę się cieszyć urodziwymi grzybami bez wychodzenia z domu.  Dziś mam dla Was pyszne jesienne danie - i oczywiście nie mogło być inaczej - z aromatycznymi borowikami w  roli głównej. Do mojego przepisu wykorzystałam suszone i mrożone grzyby.
Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami, to idealne danie na początek jesieni. Ja kotleciki upiekłam  w piekarniku, żeby nie były zbyt tłuste, ale możecie je również usmażyć na patelni w głębszym tłuszczu. Dobrze będą też smakować z odrobiną gęstej śmietany.
Zapraszam po przepis!



Kotleciki grzybowe z kaszy z grillowanymi borowikami
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki:



 




Wykonanie:
Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia.

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty.
W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kotleciki powinny się lekko zezłocić.
Gdy będą prawie gotowe, przystępujemy do grillowania borowików. Najpierw osuszamy je ręcznikiem papierowym, delikatnie malujemy oliwą i oprószamy sola i pieprzem. Grilujemy z obydwu stron  na rozgrzanej patelni grillowej. Podajemy razem z kotlecikami z kaszy.







Print Friendly and PDF

2 komentarze: