11/15/2018

Warszawskie Bubbles, szampan i jedzenie

tatar-widok-z-gory

Parę dni temu po raz kolejny odwiedziłam Bubbles, i zastanawiam się dlaczego do tej pory na blogu nie pojawiła się żadna recenzja na temat tego kultowego warszawskiego miejsca? Niniejszym szybciutko nadrabiam to faux pas. Lokal ten słynie z doskonałych sampanów i pysznego jedzenia. Spróbujecie tu  nieoczywistych połączeń smakowych i zobaczycie, że szampanowi wcale nie muszą tylko i wyłącznie towarzyszyć truskawki lub kawior, ale idealnie komponuje się także z ... kaszanką!



Warszawskie Bubbles, szampan i jedzenie

W samym sercu Warszawy przy placu Piłsudskiego i nieopodal Grobu Nieznanego Żołnierza, czyli jednego z bardziej charakterystycznych miejsc w  stolicy, w budynku Teatru Wielkiego mieści się bar Bubbles. Lokal istnieje tu od 2009 roku i stał się już kultowym miejscem dla fanów dobrego szampan i pysznego jedzenia. Możecie się tu raczyć szampanami z całego świata.
Wnętrze jest nieco mroczne, scenografia to drewniane skrzynki i butelki w różnych rozmiarach, oczywiście pełne. Do tego proste drewniane stoły i cudne metalowo-drewniane krzesła. Jest pięknie i z klimatem! W sezonie można usiąść w dużym i przyjemnym dla otoczenia ogródku.
"Naszym celem było stworzenie unikatowego miejsca, w którym połączymy miłość do jedzenia z jeszcze większą miłością do bąbelków. Idea wykreowania miejsca, które będzie odpowiadało młodzieży, a tym bardziej dorosłym, urodziła się w naszych głowach po wizytach w dziesiątkach barów na rynku lokalnym oraz w Londynie. Bar Bubbles to miejsce zupełnie inne od pozostałych. To nasz drugi dom, gdzie każdego dnia dokładamy wszelkich starań, aby Bubbles był określany jako kultowy bar w Warszawie." - tak piszą o sobie właściciele. Warto też wspomnieć, że lokal został wyróżniony Złotym Widelcem i znalazł się w przewodniku Gault & Millau.
W menu znajdziecie dania kuchni europejskiej, głównie włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej, ale także polskiej, wspomagane regionalnymi produktami od małych dostawców. 



Na początek na naszym stole pojawia się czekadełko, czyli pyszna włoska oliwa i domowy chrupiący razowy chleb z ziarnami. Potem pojawia się boska kaszanka smażona z cebulą, pikantną kiełbasą podana z musztardą (13,90 zł) i przepyszny tatar z polskiej wołowiny z jajkiem (27,90 zł). Wart spróbowania jest także tatar z pomidora (24,90 zł), pate z wątróbki i foie gras z konfiturą malinową (24,90 zł) i awokado z salsą pistacjową (24,90 zł).




Na drugie danie polecam spróbować aromatycznego domowego, ugotowanego idealnie al dente, tagliatelle z ośmiornicą i pieczonymi pomidorami (46,90 zł) oraz delikatnej i miękkiej sztuki mięs podanej z esencjonalnym sosem. My jako dodatek do mięsa wybraliśmy grillowane warzywa. Rewelacyjne też są domowe kopytka  z sosem truflowym (29,90 zł).





Na deser na naszym stole pojawił się pyszny deser, czyli eton mess ze świeżymi owocami (23 zł), czyli beza z delikatnym kremem oraz z pyszna zimowa imbirowa herbata ze świeżą pomarańczą, jabłkiem, cytryną i imbirem (16 zł).
Krótko mówiąc, wizyta w Bąbekach zawsze jest ogromną przyjemnością dla ducha i dla naszych oczu - dania są tu przepięknie podawane - i oczywiście dla podniebienia. Zajrzyjcie tu koniecznie!




W Bubbles spróbujecie także  szampanów z całego świata. "Szampan kojarzy się nam z ekskluzywnym trunkiem, po który sięgamy, aby świętować wyjątkowe okazje. W Bubbles tego luksusu można zasmakować na co dzień. Udowadniamy, że bąbelki pasują do każdego dania, podkreślając jego smak i wydobywając to, co najlepsze." - podkreślają właściciele baru.



Bubbles
Plac Piłsudskiego 9
Warszawa
tel. 512 540 913
mail: office@bubbles.com.pl
https://bubbles.com.pl/













Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz