Inspirujacą kuchnia z Fit&Easy - wyjazdowe warsztaty z Sebastianem Olma


To był super dzień ! Zapraszam Was dziś na relegację z wyprawy do Zdunowa, gdzie mieści się zakład produkcyjny marki Fit&Easy. Podczas naszej wizyty bardzo dużo się działo: był spacer po polach, zwiedzanie linii, gdzie jest przeprowadzana obróbka warzyw, a na koniec wspólne gotowanie w studiu kulinarnym.
O wszystkim poczytacie poniżej 😊.






Inspirująca kuchnia z Fit&Easy - wyjazdowe warsztaty z Sebastianem Olma
13 czerwca wraz z grupą blogerów kulinarnych wyruszyłam w podróż do Zdunowa, gdzie znajdują się pola uprawne firmy Fit & easy, zakład produkcyjny, a także nowo otwarte studio kulinarne. W trakcie wizyty odbyły się także warsztaty kulinarne, które poprowadził i na które przygotował swoje autorskie przepisy Szef Sebastian Olma, zwycięzca II edycji Top Chefa. Oczywiście inspiracją były pyszne i zdrowe produkty Fit & easy.
Wizytę zaczęliśmy od spaceru po polu, gdzie mogliśmy podziwiać różnego rodzaju przepiękne zieloniutkie i soczyste sałaty. Nie omieszkaliśmy uciąć sobie po jednej na wynos 😋. Potem przenieśliśmy się na pola rukoli i szpinaku. Muszę przyznać, że zielone pola ciągnące się po horyzont robią niesamowite wrażenie !


Białe kaloszki rządzą !

Po zielonych polach przyszła kolej na zakład produkcyjny, który jest bardzo nowoczesny i zautomatyzowany. Jest to jeden z najnowocześniejszych w Europie zakładów produkcyjnych warzyw. Produkcja odbywa się tu w zgodzie z naturą i najwyższą jakością. Ze względów sanitarnych, które są przestrzegane bardzo rygorystyczne zostaliśmy ubrani w specjalną odzież, a przed wejściem trzeba było zdezynfekować ręce w specjalnym urządzeniu. W przebieralni cyknęłyśmy sobie piękną fotkę 😛 - prawda, że stroje bardzo twarzowe ? Niestety w zakładzie zdjęć nie wolno było robić, musicie mi uwierzyć na słowo, że linie produkcyjne są zautomatyzowane, sałaty bardzo dokładnie kilkukrotnie płukane, następnie cięte i pakowane do torebek.

W czerwonym nam do twarzy !



Po zwiedzaniu przyszedł czas na gotowanie ! W pięknym i przestronnym studiu kulinarnym mieliśmy za zadanie przygotować 6 dań, oczywiście wszystkie z wykorzystaniem produktów marki; był zielony koktajl, spaghetti z marchewki i buraka, roszponka, szpinak i rukola.





W trakcie warsztatów przygotowaliśmy:
  • sałatkę z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide oraz z pesto z jarmużu i rabarbaru
  • troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją z cremem fraiche z czarnuszką
  • spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką
  • filet halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową
  • risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem
  • pana cottę z białą czekoladą i zieloną galaretką



Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. Była to wspaniała wycieczka, naprawdę, i wielohektarowe pola uprawne i bardzo nowoczesny zakład produkcyjną robią niesamowite wrażenie. Produkty  Fit&Easy  znam bardzo dobrze, zawsze sięgam po nie na półkę  w sklepie, teraz fajnie było zobaczyć co się dzieję z warzywami zamkniętymi w torebkach zanim do nich trafią.

We wpisie wykorzystałam również zdjęcia autorstwa Michała Falkiewicza.









Komentarze