Sałatka z kaszą orkiszową
W lipcowy gorący dzień uwielbiam takie właśnie proste, lekkie i zdrowe obiady jak ta sałatka  z kaszą orkiszową, dodatkiem sezonowych warzyw i fety. Możemy ją podać zarówno na ciepło - feta wtedy będzie lekko kremowa -  albo na zimno. Ja z reguły przygotowuję ją wieczorem, chowam do pudełka, a następnego dnia mam gotowy lunch do pracy. Czasami dodaję do niej również pokrojonego w kostkę pomidora.
Jest pysznie i kolorowo !
Sałatka z kaszą orkiszową
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 100 g kaszy orkiszowej
 - 1 pęczek rzodkiewek
 - 1/2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
 - 50 g sera feta
 - świeże oregano
 - oliwa z oliwek EV
 - sok z 1/2 cytryny
 - sól
 - pieprz
 - świeży majeranek
 
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku.
Rzodkiewki kroimy w plasterki,  fetę w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy kaszę, obrany bób.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy i listki majeranku. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy.



Zdecydowanie tak :).
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI ja :).
Usuń