Pulpety masala z fasolką szparagową


Zapraszam na pyszną odmianę naszych klasycznych pulpetów, czyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy.
Zachęcam do wypróbowania !


Pulpety masala z fasolką szparagową
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 pęczka mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • ok. 1 łyżki garam masala*
  • 1 duża cebula
  • 400 ml pomidorów pelati
  • 260 g zielonej cienkiej fasolki szparagowej
  • olej do smażenia
  • sól
  • listki tajskiej bazylii
*ilość przyprawy podaję orientacyjnie, ponieważ istnieją mieszanki różnych producentów.


Wykonanie:
Czosnek, chili i miętę blendujemy. Nie musi to być gładka masa. Dodajemy ją do mięsa i bardzo dokładnie wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy klopsiki. Smażymy je ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Następnie przekładamy je do rondla, w którym będziemy je dusić.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy pokrojoną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przyprawę, mieszamy i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do mięsa, wlewamy pomidory, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki surową fasolkę. Mięso dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Podajemy z ryżem posypane tajską bazylią.

Komentarze