Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
W ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style, przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty.
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej)
 - 2 i 3/4 szklanki wody
 - 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej
 - 1/3 łyżeczki sol himalajskiej
 - 1 łyżka oregano
 - listki rukoli
 - czarne oliwki
 
- 1 puszka tuńczyka w oleju
 - 1 opakowanie serka śmietankowego
 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka sosu Worcestershire
 - sól
 - pieprz
 - listki natki pietruszki
 
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc.
Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy.
Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki.
Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki.
Gotowałyśmy wspólnie z blogami:





Z tuńczykiem musiały być pyszne. Dzięki Agatka za wspólne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDorotko, dzięki i do następnego :-).
UsuńI ja dziękuję za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńDo następnego :-).
Usuń