Ciasto rafaello dla leniwych

biale-ciasto-z-wiorkami-kokos


Zainspirowana przepisem Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką postanowiłam wypróbować rafaello dla leniwych, czyli przygotowane na bazie krakersów i masy budyniowej bardzo proste ciasto. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho sylwestrowe, to rafaello będzie strzałem w dziesiątkę ! Nie wymaga wiele zachodu, a efekt końcowy jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga 12-godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach.







Ciasto rafaello dla leniwych

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Składniki:
  • 1000 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka)
  • nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania krakersów po 180 g
  • 200 g wiórek kokosowych
  • suszone owoce do dekoracji



Wykonanie:
Z 1000 ml mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem cukru. Do mleka w szklance wsypujemy obydwa budynie, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce ucieramy masło  z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy.
Dno formy wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy, przykrywamy ją krakersami, układamy kolejną część masy i znowu krakersy. Na samej górze układamy ostatnią część masy. Posypujemy ją wiórkami, przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.




Komentarze

  1. Ja robię budyń sama, dodaję do masy budyniowej białą czekoladę, advokat i prażony kokos z migdałami a górę posypuję także prażonymi migdałami i kokosem bardzo obficie :) Smakuje nieziemsko a niewiele więcej pracy wymaga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za inspirację, brzmi bardzo smakowicie. Muszę wypróbować :-).

      Usuń
  2. Krakersy mają być słone czy zwykłe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam słonych, bo fajnie kontrastują ze słodką masą.

      Usuń

Prześlij komentarz