Makaron z pesto i mozzarellą


Dziś zapraszam na szybkie do przyrządzenia danie obiadowe. Danie obiadowe przygotowane z moich dwóch ukochanych składników, czyli makaronu i pesto. Tym razem do makaronu wykorzystałam pesto ze szczypioru czosnkowego, ale oczywiście możecie dodać swoje ulubione pesto. Pamiętajcie, aby zostawić nieco wody (2-3 łyżki), w której gotował się makaron. Gdy ja dodamy do ugotowanego już makaronu pesto o wiele łatwiej się nam w nim rozprowadzi.


Makaron z pesto i mozzarellą

Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje na 3-4 osoby

Składniki:
  • 4-5  łyżek pesto ze szczypioru czosnkowego
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 1 opakowanie makaronu (u mnie kolanka karbowane chifferi rigati)
  • oliwa  z oliwek EV
  • listki świeżego oregano
  • świeżo starty ser pecorino

Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie makaron zawsze jest gotowany al  dente, czyli na pół twardo. taki nam smakuje najbardziej, a poza tym tak przygotowany makaron jest mniej kaloryczny.
Ugotowany makaron odcedzamy zostawiając odrobinę wody, przekładamy go do miski, dodajemy pesto, pokrojone na ćwiartki kulki mozzarelli i świeże listki oregano. Wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy oliwą  z oliwek, posypujemy tartym serem i od razu podajemy.

Komentarze

  1. Jak dla mnie obiad idealny, bo jestem zdecydowaną makaroniarą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz