Cytrynowe mini babeczki wielkanocne

babeczki-z-zielonym-lukrem

 Tym razem chciałam Was zachęcić do upieczenia mini babeczek. Możecie nimi udekorować świąteczny koszyczek ze święconką, pięknie też będą wyglądały jako dekoracja Waszego stołu. Do ich upieczenia wykorzystałam przepis  babkę cytrynową, ale można też je upiec z przepisu babkę majonezową lub pomarańczową babkę. Najważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej.




Cytrynowe mini babeczki wielkanocne


Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 12 babeczek 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej 550
  • 20 dag rozpuszczonego masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka  domowego cukru waniliowego
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny
  • zielony barwnik spożywczy


Wykonanie:

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dodajemy mąki, tłuszcz i proszek do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 30 minut. Po 10 minutach babeczki wyjmujemy z foremek.
Gdy babeczki całkowicie wystygnie szykujemy lukier.
W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babeczki.
Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości 4 cm i średnicy 6 cm.







Komentarze

Prześlij komentarz