Kiełbasa ze słoika
Uwaga: moja kiełbasa jest mało słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli.
Kiełbasa ze słoika
Czas przygotowania: 4 dni
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 500 g szynki wieprzowej
- 500 g boczku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 1/4 mielonych liści laurowych
- 1/4 mielonego ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki,
Następnego dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3 razy co 24 godziny.
Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut.
Jeśli kiełbasa przeznaczamy od razu do spożycia, możemy ją pasteryzować tylko raz.
Kiełbasę studzimy i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem zastygła.
Następnego dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3 razy co 24 godziny.
Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut.
Jeśli kiełbasa przeznaczamy od razu do spożycia, możemy ją pasteryzować tylko raz.
Kiełbasę studzimy i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem zastygła.
Pycha!!! Muszę koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Smakuje wybornie :-).
Usuń