Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami


Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).



Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami

Proporcje na 8 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:
Ciasto
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka śmietany
Nadzienie:



Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Wiśnie drylujemy.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go konfiturą i rozkładamy na nim wiśnie, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz