Mleczne gofry ryżowe


Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na  blogu  Bake & taste na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego ją wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :)


Mleczne gofry ryżowe
Składniki na 4 sztuki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka mleka w proszku
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maki ryżowej
  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Wykonanie:
Białko oddzielany od żółtka.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników, oprócz białka. Białko ubijamy w osobnej miseczce na sztywno ze szczyptą soli.
W międzyczasie włączamy gofrownicę.
Białko dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto partiami wylewamy na gofrownicę i pieczemy do lekkiego zbrązowienia gofrów.
Studzimy na kratce lub w pozycji pionowej.


Komentarze

Prześlij komentarz