Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili


Szparagi ciągle w natarciu ! Dziś kolejne szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.

Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili

Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (u mnie mrożona)
15 dag fety
2 pomidory
sok z cytryny
olej z oliwek
sól

Wykonanie:
Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy dobrą chwilę po czym wrzucamy szparagi. Smażymy je na średnim ogniu do momentu kiedy będą al dente. Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów, delikatnie mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Solimy i dodajemy sok z cytryny, dorzucamy pokrojone pomidory, delikatnie mieszamy całość.


Piechotą do lata...

Komentarze

  1. Ja się zabiję ..ja nie mogę tu wchodzić bo teraz mi ślinka cieknie ciągle

    OdpowiedzUsuń
  2. po ile kupujesz szparagi? w warszawie na bazarku na saskiej kępie PIĘĆDZIESIĄT ZŁOTYCH za kilogram!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. No bo to Saska Kępa ;-) Ja kupuję w Gospodarstwie Rolnym Majlertów na warszawskiej Białołęce po... 11 zł/kg. Są to tzw. szparagi z pola, czyli jak leci, ale można samemu wybierać, żeby były takiej samej wielkości.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *