12/30/2017

Pulled pork, długo pieczona wieprzowina

pieczone-mieso

Restauracje na kółkach podbiły polskie podniebienia i wcale nie jest dziwne to, że pojawia się ich coraz więcej na naszych ulicach. Popularne stały się także zloty food truców, jest to o tyle fajne, że w jednym  miejscu możemy spróbować różnych rodzajów kuchni. Food trucka możemy również wynająć, gdy robimy dużą imprezę, albo zaprosić pod biurowiec,  w którym pracujemy. Pojawiają się też w okolicy znanych nocnych klubów czy dyskotek. Cieszą się one popularnością przez cały rok, choć oczywiście największe kolejki zauważymy przy nich w sezonie wiosenno-letnim.  Często koło furgonetek pojawiają się ławki, leżaki i stoliki, wtedy możemy usiąść i spokojnie delektować się hamburgerem czy lodami.
Furgonetki z jedzeniem nieodzownie łączą się i kojarzą z food street’em, czyli jedzeniem, które wyszło wprost  na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw.
Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste!
A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ?
Zapraszam po przepis.



Pulled pork, długo pieczona wieprzowina
Czas przygotowania: ok. 16 godzin
Składniki:
  • 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej

Solanka:
  • ok. 1 - 1,5  litra wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Marynata BBQ:
  •  3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka sosu Worchester
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce.
W międzyczasie w misce mieszamy składniki na marynatę. Mięso wyjmujemy z solanki i wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 8-9 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i dajemy mięsu odpocząć przez 60 minut. Po tym czasie mięso rozrywamy dwoma widelcami.
Podajemy z dodatkiem warzyw w formie gorącej kanapki lub zawinięte w tortillę.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz