11/17/2017

Szakszuka z ciecierzycą i królowa wśród patelni - Woll

jajka-na-patelni

Każdy kto na co dzień gotuje doskonale zdaje sobie sprawę jak istotnym narzędziem w kuchni jest dobra patelnia. Taka do której nic nie przywiera, taka, która się nie rysuje i którą bez obaw wraz z pokrywką można włożyć do gorącego piekarnika.
W związku z tym, że ja też jestem fanką takich sprzętów dziś na blogu parę słów o patelni idealnej i o pysznej szakszuce z ciecierzycą, którą na tej patelni przygotowałam.
Zaparzam 😊.


Królowa wśród patelni, czyli Saphir Lite Woll

Dziś chciałam podzielić się z Wami moja opinią na temat patelni Woll, która miałam przyjemność testować. Była to ogromna przyjemność, bo muszę przyznać szczerze, jest to najlepsza patelnia jaka dotąd gościła w mojej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że dobry nóż i dobra patelnia to podstawowe atuty kucharza, które także bardzo ułatwiają i usprawniają pracę w kuchni,
Patelnia Saphire Lite, która jest przystosowana do gotowania na każdej kuchence: gazowej, elektrycznej, węglowej i indukcyjnej, ma 28 centymetrów średnicy, 7 centymetrów wysokości i 3,5 litra pojemności. W komplecie jest też pokrywka wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do gotowania i pieczenia w temp. do 250 °C.
Jak napisał producent do odlewu patelni używa się - pochodzącego z niemieckich hut - wysokiej jakości, specjalnego stopu - SILUMIN. W specjalnym procesie SILUMIN jest odprężany w celu usunięcia pęcherzyków powietrza, które mogłyby niekorzystnie wpływać na jakość odlewu. Produkty WOLL są produkowane w takim sam sposób jak dzwony kościelne tj. na zasadzie odlewu jednolitego. Po nagrzaniu naczynie ma dokładnie taką samą temperaturę w każdym miejscu. Następnie korpus naczynia jest utwardzany strumieniem plazmy w temperaturze 20.000 °C. Utwardzona specjalną technologią powierzchnia naczynia posiada wbudowane kryształy szafiru. W ten sposób staje się bazą specjalnej, ceramicznej, wysoce odpornej i antyadhezyjnej powłoki NON-STIC. Najwyższej jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia.
Jak widzicie produkcja takiej patelni do skomplikowany i długotrwały proces. Dlatego nie bez powodu producent oferuje na nią 25-letnią gwarancję.
Patelnia jest ciężka - i właśnie taka powinna być dobra patelnia -, ale mimo to dobrze układa się w ręce. Doskonale się na niej smaży bez tłuszczu, lub tylko z kilkoma dosłownie kroplami oleju lub oliwy. Jej powierzchnia jest odporna na zarysowania i uszkodzenia, a materiał z którego jest wykonana szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Pozwala nam to na zaoszczędzenie energii elektrycznej. Możną jej używać również w piekarniku, jej rączka wytrzyma temperaturę 250 stopni Celsjusza.  Jednak najważniejszym, jak dla mnie atutem jest to, że do patelni nic a nic nie przywiera i jest idealna jeśli chodzi o utrzymanie czystości. Jej mycie to prawdziwa przyjemność. Oczywiście jest też przeznaczona do mycia w  zmywarce.
Reasumując, jak widzicie patelnia Woll to patelnia doskonała, która posłuży Wam w kuchni przez wiele wiele lat.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Patelnie tytanowe.





-------------------------------------------------------------
Szakszuka z ciecierzycą 
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ziarenek kuminu
  • 1 łyżeczki płatków chili
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka przecieru z pomidorów
  • 4 wiejskie jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • szczypiorek



 Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek wraz z cebulą, kuminem i chili, aż warzywa będą szkliste. Wtedy na patelnię wrzucamy ciecierzycę i wlewamy przecier. Smażymy na małym ogniu, aż przecier nieco odparuje, a sos zgęstnieje.  Teraz możemy go posolić i popieprzyć, a następnie robimy w nim cztery zagłębienia i w każde  wbijamy po jednym jajku. Smażymy, aż białka się zetną. Jajka solimy,  a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Od razu podajemy na stół.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Po tej prezentacji chyba powinnam wymianę zrobić i skusić się na te smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emuś, dokładnie tak powinnaś zrobić :D

      Usuń
  2. Szakszuka to świetny pomysł na śniadanie, chociaż z ciecierzyca nie
    próbowałam jeszcze. A patelnia wygląda całkiem nieźle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, smakuje super. Patelnia jest po prostu doskonała :).

      Usuń