11/11/2017

Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym

kulki-miesa-w-sosie

Pulpety z mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem chciałam Was zaprosić pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać  z kaszą gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków.



Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g małych pieczarek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia



Wykonanie:
Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy przyprawy i 1-2 łyżki zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. ja z reguły pomagam sobie mikserem. Następnie ręce smarujemy olejem i z wymieszanego mięsa robimy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego rondla.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. pieczarki kroimy w ćwiartki. Najpierw na rozgrzany tłuszcz na patelni na której smażyliśmy mięso wkładamy cebulę i delikatnie ją szklimy, a później wrzucamy pieczarki. Po 5 minutach przekładamy je do mięsa. Wlewamy wino i śmietanę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.
Jeśli lubicie gęste sosy możecie go zagęścić mąką pszenną.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Moje ulubione danie obiadowe, ostatnimi czasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To klasyk, który nigdy się nie nudzi, prawda ?

      Usuń
  2. Śmietana ma być 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana może być wedle gustu. U mnie w domu liczyny kalorie, więc dodałam 18%, ale może też oczywiście być 30% :).

      Usuń