11/30/2017

Królik w białym winie i czosnku

kawalki-miesa-z-czosnkiem

Mięso z królika jest bardzo smaczne, lekkostrawne i małokaloryczne. Jest idealne dla osób z alergią i dla małych dzieci. W Europie Zachodniej jada się je często, u  nas powoli znowu wraca do łask, choć dla niektórych jest to temat bardzo delikatny.
Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na królika - i według mnie najsmaczniejszy -  z dużą ilością czosnku i białym winem. Ja udusiłam go w żeliwnym garnku, ale można go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam.
Zapraszam 😊.




Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować to co jedzą. Od jakiegoś czasu stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy etykiety i staramy się kupować żywność dobrej jakości. Zdecydowanie jemy coraz zdrowiej, w naszej codziennej diecie jest coraz więcej warzyw i owoców, a coraz mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem . Co to oznacza i jakie gatunki mięsa należą  do tej grupy ?
Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina i wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo.
Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się królikowi. Ten nieco zapomniany gatunek mięsa powoli wraca na nasze stoły, natomiast jest bardzo popularny w Hiszpanii i we Włoszech. Mimo, że Polska jest jednym z większych producentów króliczego mięsa zjadamy go bardzo mało. A szkoda, bo to bardzo smaczny gatunek mięsa i na dodatek zawierający mało kalorii. 100 g ugotowanego królika to tylko 112 kilokalorii. Jest też mięsem soczystym, delikatnym, wartościowym i łatwostrawnym.  Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu. Dlatego też mięso z królika polecane jest dzieciom i osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe. Zawarty w nim tłuszcz linolenowy zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego.  Jest także polecany w diecie niemowląt, a w przypadku dzieci z alergią, mięso królicze jest najlepiej tolerowane.
Co dobrego możemy przygotować z królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec  w białym winie.  Pyszny będzie też pasztet z królika.


Królik w białym winie i czosnku
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 3 półtuszki królika
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek



 Wykonanie:
Mięso oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Mięso wkładamy do żeliwnego garnka. Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół, wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos. 
Podajemy z  ziemniakami lub ryżem.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: