7/27/2017

Pierogi z bobem i serem

pierogi-na-drewnianej-desce

Muszę się przyznać, że pierogi z bobem i serem jadłam i robiłam po raz pierwszy. Do tej pory tylko o nich słyszałam, ale tym razem  w końcu postanowiłam zakasać rękawy i wziąć się do roboty ! Powiem Wam, że teraz żałuję, że tak późno odkryłam to boskie danie. Pierogi uwielbiam od zawsze, niezależnie do tego czym są nadziane - czy to na słodko czy na wytrawnie -, ale te podbiły moje kubki smakowe 💓.  Pamiętajcie tylko, żeby dodać do nich gęsty biały ser, w przeciwnym razie farsz podczas gotowania zrobi się rzadki. Można go też zastąpić zwykłym białym twarogiem.
Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu.



Pierogi z bobem z serem
Czas przygotowania:  60 minut
Składniki
Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ok. ½ szklanki mleka
  • ok. ½ szklanki gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu
  • 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego Ulubionego z Wielunia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek EV do smaku





Wykonanie:
Bób wrzucamy do miski, rozgniatamy go widelcem.  Możemy go też zblendować, ale ja wolę, jak są wyczuwalne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do bobu wraz z serkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy.
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia.
Podajemy delikatnie skropione oliwą.



Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Okazuje się, że z bobu można zrobić teraz wszystko. :) Widzę i sałatki i ciasta i jeszcze pierogi. Niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D. Ale powiem szczerze, że ciasta jeszcze nie widziałam. Opowiesz coś więcej o nim ?

      Usuń
  2. ale pysznie to wygląda! Mega apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię takie przy najbliższej okazji bo mama uwielbia bób :D lubię kombinować z farszem do pierogów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam :). A wszelkie kombinacje są jak najbardziej wskazane :D

      Usuń
  4. Wiele przepisów z bobem ostatnio próbowałam, ale pierożków jeszcze nie miałam okazji :D

    OdpowiedzUsuń