7/17/2017

Jajko w koszulce z bobem

jajko-na-kromce-chleba

Dziś na blogu epopei bobowej ciąg dalszy 😍. Tym razem mam dla Was propozycję śniadaniową, najlepiej do przygotowania w weekend, kiedy to mamy czas, żeby wspólnie celebrować rodzinne posiłki. Jajko w koszulce z bobem, który został lekko przesmażony z czosnkiem i szalotką na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tych pysznych zielonych fasolek.
Zapraszam i mam nadzieję, że wspólne letnie śniadanie będzie udane !





Jajko w koszulce z bobem
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 2 kromki białego chleba
  • 1/2 szklani ugotowanego i obranego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek i szalotkę przez 4 minut, dodajemy bób, solimy, pieprzymy i smażymy przez 5 minut.
Kromki chleba tostujemy.
W garnuszku gotujemy 1 litr wody, wlewamy ocet. Jedno jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy wir łyżką i delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty.
W międzyczasie układamy bób na kromkach chleba.
Jajko delikatnie wyjmujemy łyżka cedzakową i układamy na jednej kromce, delikatnie solimy. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Możemy również jajka ugotować równocześnie w dwóch garnkach, lub jeśli mamy wprawę w jednym większym garnku.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz