3/09/2017

Pieczona ciecierzyca

ziarenka-ciecierzycy-na-patelni

Dziś na blogu pieczona ciecierzyca lub jak kto woli cieciorka. Z odrobiną przypraw, podana na ciepło lub na zimno, będzie pyszną i bardzo zdrową przekąską lub przegryzką 😍. Zdecydowanie lepszą od przemysłowych chipsów czy też solonych orzeszków. Do upieczenia ciecierzycy możemy również wykorzystać gotowe ugotowanie ziarna z puszki lub ze słoika. Wtedy czas jej przygotowania zdecydowanie się skróci. Pamiętajcie tylko, żeby cieciorka była dokładnie osuszona, a potem podpieczona bez przypraw, to sprawi, że po upieczeniu będzie pysznie chrupiąca.



Pieczona ciecierzyca
Czas przygotowania: 3 godziny + czas moczenia
Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • oliwa  z oliwek EV
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • gruba sól morska

Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Wodę odlewamy, wlewamy świeżą i gotujemy ziarna, aż będą miękkie. Wodę odcedzamy, ciecierzycę dokładnie osuszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciecierzycę i pieczemy przez 15 minut. Ważne jest aby cieciorka była luźno rozłożona na papierze.
W międzyczasie w misce mieszamy przyprawy i oliwę. Wrzucamy do niej gorącą ciecierzycę, dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie ziarenka były pokryte przyprawami i z powrotem przekładamy na blaszkę z papierem. Pieczemy kolejne 15 minut, do momentu, aż ciecierzyce będzie chrupiąca.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: