Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem


Dziś na blogu gości samo zdrowie ! Śniadanie, przekąska, deser... jak kto woli 😃. Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem oraz z dodatkiem ziaren granatu jest idealny na każdą z tych okazji. Jest przygotowany bez dodatku cukru, zawiera mnóstwo witamin i zero tłuszczu. Zawiera za to cenne nasionka. Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone  pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Zapraszam na odrobinę wiosny na talerzu !



Jogurtowy koktajl z chia, szpinakiem i ananasem
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 400 g naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 2-3 łyżeczki nasion chia
  • ziarenka granatu

Wykonanie:
200 g jogurtu mieszamy z nasionkami chia, przekładamy do miseczek lub słoiczków i odstawiamy na 60 minut, aż napęcznieją.
Do blendera wlewamy pozostały jogurt, dodajemy liście szpinaku i pokrojonego w kostkę ananasa. Dokładnie blednujemy.
Gdy chia zgęstnieje wylewamy na nią delikatne ananasowy jogurt, a następnie posypujemy ziarenkami granata.

Komentarze

Prześlij komentarz