11/11/2016

Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą


Zapraszam na relację z warsztatów  Kuchni Lidla, których tematem przewodnim była kuchnia polska. Warsztaty poprowadził chef i ekspert Lidla Karol Okrasa. W trakcie warsztatów czekała na nas bardzo miła niespodzianka, ale o tym poniżej.
Zapraszam !



Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasa


W ubiegłą sobotę miałam ogromną przyjemność brać udział w kulinarnych warsztatach zorganizowanych przez Lidla, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia polska z Karolem Okrasą". Warsztaty odbyły się warszawskim, pięknie przystrojonym na tę okazję, studiu kulinarnym Cook up na warszawskich Bielanach. Zjechali się na nie blogerzy kulinarni z całej Polski.





Tuż po przybyciu do  studia odkryliśmy zapowiadaną przez organizatorów niespodziankę: była nią najnowsza książka wydana przez Lidla, zawierająca przepisy kuchni polskiej przygotowane przez Karola Okrasę i zaproszonych przez niego gości.




Foto Kuchenne wairiacje

Jak się domyślacie, w trakcie sobotnich warsztatów przygotowaliśmy dania, które znajdują się w tej przepiękniej książce. Po krótkim pokazie wędzenia i opalania mięsa sianem zestaliliśmy podzieleni na grupy. Każda z grup przygotowywała inne danie,  a potem zasiedliśmy wszyscy przy przepięknie udekorowanym stole i biesiadowaliśmy próbując, tego co ugotowaliśmy. I tak oto na stole pojawiły się następujące dania:
  • tatar ze śledzia na grzankach
  • tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami
  • tatar wołowy z omlecie
  • tatar z jelenia
  • tatar z łososia
  • aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem
  • carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi
  • opalana sianem pierś z kaczki
  • kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami
  • pierś z kaczki z  sosem czekoladowym
Foto Kuchenne wariacje

Wraz z Agnieszką z Talerza pokus, z którą bardzo lubię gotować na warsztatach, bo doskonale się uzupełniamy przy kuchennym blacie, przygotowałyśmy kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem grzybów smażonych z cebulą. Nieskromnie muszę powiedzieć, że kotleciki wszystkim bardzo smakowały. Przy okazji zapraszam Was na jej bloga, na którym znajdziecie  bardzo fajne filmiki z przepisami bardzo kreatywnej Agi.








Tak jak pisałam, na warsztaty tłumnie zjechali blogerzy z całej Polski, bardzo miło się było spotkać ze starymi znajomymi, poznać nowych, także tych,  z którymi znałam się tylko wirtualnie.
Jak to zwykle bywa na warsztatach Lidla wszystko było perfekcyjnie zorganizowane, a atmosfera rewelacyjna. Karol jest przesympatycznym i dowcipnym człowiekiem, który potrafi zarażać swoją kulinarną pasją. Słucha się go z ogromną przyjemnością.
Z warsztatów wyszłam bogatsza o nowe doświadczenia kulinarne, nowe znajomości i o piękną i smakowitą książkę, którą otrzymaliśmy przed jej oficjalną premierą. Oczywiście był też czas na złowienie autografu Karola i wspólne zdjęcie.
Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie i już,  z ogromną niecierpliwością, czekam na kolejne warsztaty !


Foto Kuchenne wariacje

Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Było bardzo familijnie i ciepło. Kuchnia Polska jest niezmiernie fascynująca, a podróż w bardzo kreatywne pomysły Karola, byla niezwykle smaczna i zaskakująca. Oby więcej takich spotkań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dokładnie tak. To były jedne z ciekawszych warsztatów w tym roku.

      Usuń
  2. Przepyszna relacja. piękne zdjęcia :) Pozdrawiam Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anitko, miło Cię było znowu spotkać :-).

      Usuń