11/28/2016

Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem

kawa-w-ceramicznym-kubku

Za oknem szaro, buro i chłodno. W takie dni najlepiej poprawi nam humor pyszny i aromatyczny napój. Dziś będzie to aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem i korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i imbirem. 
Smakowicie i zdrowo. Zapraszam 😍.



Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem
Czas przygotowania:
Składniki na 2 porcje
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina mielonych goździków
  • 2 łyżki kawy Inka Klasyczna
  • 400 ml gorącej wody
  • 200 ml gorącego mleka
  • po 2 szczypty kardamonu i imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie miód do posłodzenia

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne,  posypujemy przyprawami i pieczemy przez 20 minut.
Po upieczeniu z jabłek wydrążamy miąższ i miksujmy go. 
Do 2 kubków wsypujemy kawę, zalewamy ją wodą i mlekiem, dodajemy mus jabłkowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i pijemy, póki napój jest gorący. 
Jeśli napój wyda nam się zbyt mało słodki dosładzamy go, gdy lekko przestygnie, miodem.

kawa-w-kubku-widok-z-gory

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz