10/22/2016

Warszawska Halka i gęsina w roli głównej


Dziś opowiem Wam pokrótce o  foodie meetup-ie z Zomato, w którym miały przyjemność uczestniczyć Kulinarne przygody Gatity. Spotkanie to odbyło się w pięknych wnętrzach warszawskiej Halki,  a jego tematem przewodnim była nasza polska pyszna gęś owsiana.



Warszawska Halka i gęsina w  roli głównej
Halka restauracja po polsku mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato, wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie.


Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach.
Następnie były przystawki:
  • gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym
  • sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny
Na danie główne podano nam:
  • pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywami
  • pieczoną  w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni
  • nogę z  gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi
Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich.
Natomiast na deser mogliśmy się delektować:
  • obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie
  • ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami

Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców i warzyw. Obsługa profesjonalna i bardzo miła pani menadżer, która opowiadała nam o historii powstania Halki, ich właścicielach, a także o bohaterce dnia, czyli gęsinie. W czasie spotkania towarzyszył nam też Szef kuchni, który zanikał tylko na czas wydawania dań.


Wszystkie dania były bardzo pięknie podane, wyglądały niesamowicie apetycznie. My oczywiście dostalismy porcje degustacyjne, które i tak były spore. Natomiast do zdjęć pozowały nam porcje tradycyjne.
Mnie najbrzydziej do gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery.
Bardzo dziękuję Zomato za  zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień, i o których tak smacznie opowiadali nam i Pani menadżer i Szef kuchni.








Halka Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz