10/26/2016

Jogurt z pieczonymi śliwkami


Dzisiejsza moja propozycja, 
czyli jogurt z pieczonymi śliwkami może być pysznym korzennym jesiennym deserem, albo pożywnym i sycącym śniadaniem. Ja wykorzystuję to danie na te właśnie dwa sposoby: część jogurtu zjadamy na bieżąco, póki śliwki są jeszcze gorące, a resztę zostawiamy na następny dzień i śniadanie mamy gotowe.

Jogurt z pieczonymi śliwkami
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g śliwek węgierek
  • 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej

Wykonanie:
Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami.
Składniki kruszonki mieszamy dokładnie placami, aż do otrzymania okruszków. Posypujemy nimi śliwki. Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Jogurt mieszamy z odrobiną cynamonu i esencją waniliową. Przekładamy do 4 kubeczków. Na górze układamy gorące śliwki z kruszonką.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz