10/21/2016

Grillowane krewetki z czosnkiem


Uwielbiam owoce morza ! Jem jak leci, nie wybrzydzam ! Dziś zapraszam na pyszne grillowane krewetki z czosnkiem. Doceniam w niech nie tylko smak, ale również prostotę  z jaką się je robi, minimalną ilość dodatków i oczywiście krótki czas, który musimy poświęcić na ich przygotowanie. Z reguły wykorzystuję mrożone krewetki. Od wielu kucharzy słyszałam, że są najpewniejsze, ponieważ są zamrożone od razu po złowieniu. Z tymi świeżymi kupowanymi w naszych sklepach, które są transportowane  w niewiadomych warunkach różnie bywa... Grillowane krewetki są bazą do wielu kolejnych dań, które już wkrótce pojawią się na blogu. Zaglądajcie na bloga !


Grillowane krewetki z czosnkiem
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 1000 g dużych surowych nieobranych krewetek (kupuję mrożone)
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 papryczki chili
  • odrobina soli morskiej
Różowy sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sos Worcestershire
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, chili drobno siekamy. W pojemniku lub misce mieszamy oliwę, natkę, czosnek, sól i chili. Wkładamy rozmrożone krewetki i dokładnie mieszamy, tak, aby całe było pokryte marynatą. Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
Przed grillowaniem krewetek szykujemy sos, wszystkie jego składniki dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków - łatwiej je będzie obracać na drugą stronę. Grillujemy je na rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania polewamy krewetki pozostała marynatą. Ważne, żeby nie przeciągnąć krewetek, wtedy stają się gumowate. W momencie kiedy białko się zetnie, krewetki są gotowe.
Podajemy od razu z dodatkiem pokrojonych na ósemki cytryn i sosu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz