7/19/2016

Pancakes (placuszki) z malinami


Pancakes to  rodzaj amerykańskich puszystych placuszków, serwowanych na śniadanie. Ciasto na nie przygotowuje się takie jak na naleśniki,  z tym, że powinno być ono gęste, o konsystencji kwaśniej śmietany. W swoich składnikach posiada też proszek do pieczenia i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie.




Pancakes (placuszki) z malinami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 340 ml mleka
  • 65 g oleju
  • maliny

Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na  druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz