7/18/2016

Omlet z cukinią i ziołami


Letni omlet z sezonowymi warzywami to jest to ! Uwielbiam takie leniwe niedzielne śniadania śniadania, natomiast w tygodniu taki omlet możemy sobie przygotować na obiad lub na kolację. Oczywiście zestaw ziół jest dowolny, wykorzystajcie to co lubicie, jak dodałam to co akurat miałam pod ręką, czyli czytaj to co mi urosło.



Omlet z młodą cukinią i ziołami
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
  • 2 duże wiejskie jaja
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 mini cukinie
  • kilka listków rukoli
  • świeże zioła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie je rozkłócamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy jajka. Układamy na nich przekrojone mini cukinie, pomidora pokrojonego na ćwiartki. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, posypujemy ziołami i płatkami chili, odrobinę solimy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: