6/18/2016

Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno


Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno... myślę, że tutaj wszystkie komentarze są zbędne ! Po prostu kupcie truskawki, teraz są najpyszniejsze, i przygotujcie sobie to delikatne i puszyste ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia, a ponieważ jest na zimno nie trzeba uruchamiać piekarnika, co jest ważne, zważywszy, że za oknem upał. 




Kokosowe ciasto z truskawkami na zimno
Proporcje na formę o wymiarach 22 x 22 cm
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki
Spód ciasta:
  • 250 g herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 70 g roztopionego masła
Masa kokosowa:
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 330 śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 20 g żelatyny
  • truskawki


Wykonanie:
Herbatniki, masło i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Rozprowadzamy masę herbatnikową, wygładzamy i lekko dociskamy do dna formy. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Żelatynę zalewamy wodą i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dwoma łyżkami jogurtu hartujemy żelatynę, a następnie miksujemy ja z pozostałą masą jogurtową. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę mieszamy z masą jogurtowa i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wygładzamy.
W masę delikatnie wtykamy truskawki i chowamy formę do lodówki na 3-4 godziny.





Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto niedawno. Myślałam, że truskawki będą średnio pasować i wyłożyłam je tylko na połowę. Później je sobie dokładałam na talerzyku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie się wydaje, że truskawki pasują do wszystkiego :D. Ciasto jest pyszne i pewnie z innymi owocami też takie będzie.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aniu, nie można mu się oprzeć, mówię Ci :-).

      Usuń