3/09/2016

Zielony koktajl z jarmużem i granatem


 Dziś zapraszam Was na pyszne, pożywne i przede wszystkim bardzo zdrowe śniadanko. Oto moje najnowsze kulinarne odkrycie, czyli jarmuż na surowo. Długo się przed nim broniłam, jakoś mi się wydawało, że łączenie go z jogurtem to nie jest smaczny pomysł. Postanowiłam jednak zaryzykować zachęcona przepisami 7-dniowego detoxu Fit&Easy. Powiem Wam, że ten zielony koktajl jest rewelacyjny w smaku, ma taką lekko kwaskową nutkę jak kiwi. Jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo  kapustne o właściwościach antynowotworowych. Zawiera przeciwutleniacze sulforafan, beta karoten i luteinę, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Jest także bogaty w witaminę K, która hamuje rozwój niektórych nowotworów.
Zielony koktajl z jarmużem i granatem będzie idealnym rozpoczęciem nowego dnia.




Zielony koktajl z jarmużem i granatem
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 2 garści jarmużu w kawałkach
  • 1/2 banana
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • ziarenka granatu

Wykonanie:
Wszystkie składniki  koktajlu, oprócz ziarenek granatu, wkładamy do kielicha blednera i dokładnie miksujemy. Jeśli nie posiadacie blendera kielichowego zmiksujecie wszystko w jakimś dzbanku lub wyższym pojemniku. Koktajl podajemy posypany ziarenkami granatu.
Najlepiej jest zjeść go od razu po przygotowaniu..


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz