1/31/2016

Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar)


Dziś zapraszam Was na obłędne szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar), które upiekłyśmy w tym tygodniu w naszym cyklu Wypiekaniu na śniadanie. Przepis z bloga Moje wypieki podsunęła Monika  z bloga Matka wariatka. W pierwszej chwili chciałam odpuścić nasze wspólne pieczenie, bo miałam inne plany, ale po tym jak Monika wrzuciła fotki swoich bułeczek, pomyślałam: no way, też muszę je upiec. Bułeczki okazały się być rewelacyjne i powiem Wam, że kto ich do tej pory nie próbował, koniecznie musi to nadrobić !




Szwedzkie bułeczki kardamonowe (kardemummabullar)
Czas przygotowania: 160 minut
Proporcje na 17 bułeczek
Składniki
Ciasto:
  • 530 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g rozpuszczonego zimnego masła
  • 12 g suchych drożdży
  • 7 g zmielonego kardamonu
Nadzienie kardamonowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżki zmielonego kardamonu
Syrop cukrowy:
  • 70 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
Cukier kardamonowy:
  • 50 g grubego cukru kryształ
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu




Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz masła, wkładamy do miski robota i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Formujemy z niego kulę, posypujemy mąką, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wykładamy na blat i wałkujemy, delikatnie podsypując mąką, na prostokąt o wymiarach 34 x 60 cm. 
Składniki nadzienia kardamonowego ucieramy lub miksujemy, a następnie smarujemy nim ciasto. Wzdłuż dłuższego boku odmierzamy 3 odcinki 20 cm. Ciasto składamy na trzy, najpierw lewą stronę ciasta do środka, a następnie prawą cześć też do środka, nakrywając nią złożoną uprzednio część. Otrzymamy 3 warstwy złożonego ciasta. Ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości 1,7 cm, a potem zwijamy je tak jak na filmiku poniżej:


Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50-60 minut do wyrośnięcia.    
Składniki syropu podgrzewamy i malujemy nim bułeczki, posypujemy cukrem kardamonowym.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Studzimy na kratce.

'


Razem ze mną piekły:
Kulinarna Maniusia
Życie zaczyna się w kuchni
Zacisze kuchenne
Stylowa kuchnia
Moje domowe kucharzenie
Lidia
Moje małe czarowanie
Baby w kuchni
Matka wariatka
Notatki kulinarne
Teatr gotowania

Print Friendly and PDF

14 komentarzy:

  1. Pyszne, to fakt..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie my jesteśmy zdolne bo te bułki wyszły nam wszystkim obłędnie a do tego ten smak i aromat cudowny.
    Dzięki za wspólne smakowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia! Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agatko, fajnie, że dałaś się skusić. Wyglądają perfekcyjnie. Dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko to dzięki Tobie postanowiłam podjąć to wyzwanie :D.
      Do następnego !

      Usuń
  5. Wyglądają i smakują świetnie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Agatko cudowne ci wyszły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem. Uwielbiam wszystkie drożdżówki, ale te miały w sobie to "coś". Podałam je gościom i długo nie mogli zgadnąć, co to za smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, dokładnie, mam tak samo jak Ty :-).

      Usuń