12/29/2015

Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO®


 Serdecznie zapraszam wszystkich czytelników mojego bloga na konkurs z sosami TABASCO® i Kikkoman w roli głównej. Do wygrania są trzy zestawy zawierające różnego rodzaju sosy.
Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. 


Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO®

Dziś mam dla Was konkurs z rewelacyjnymi sosami, ale zanim przejdę do szczegółów chciałam Wam opowiedzieć o nich kilka słów.


Sos sojowy Kikkoman to uniwersalna przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej.
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna soi bez GMO. Sos jest wytwarzany zgodnie z japońską tradycją w oparciu o nieskrócony proces warzenia, który trwa sześć miesięcy. W czasie warzenia nie dodawane są do niego żadne chemiczne składniki, dzięki temu ujawniają się dotąd ukryte aromaty.
Należy podkreślić, że sos sojowy Kikkoman stanowi perfekcyjny ekwiwalent soli, ponieważ nadaje potrawom lekko pikantny smak i aromat. W sprzedaży znajdują się dwa rodzaje sosu: sos sojowy Kikkoman i sos sojowy Kikkoman Less Salt



Sos TABASCO® ma ponad 140 letnią tradycję i jest najpopularniejszym sosem na świecie. Wydobywa smak z każdej potrawy, jednocześnie wzmacniając jej wyrazistośćMożna nim pokropić dosłownie wszystko, dania pochodzące z każdej kuchni na świecie, a także dodawać do drinków.
Sos zawiera trzy proste w pełni naturalne składniki: dojrzałą czerwoną paprykę tabasco, destylowany ocet wysokiej jakości i szczyptę soli. 
Polsce dostępne są 4 rodzaje sosu: Green Sauce,  Sauce, Garlic Sauce i Habanero Sauce.

Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na danie karnawałowe, który będzie zawierał w swoim składzie sos Kikkoman lub TABASCO®. Może to być przekąska na zimno lub na ciepło albo danie główne... Wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się  odważnych i zaskakujących połączeń smaku. Zaskoczcie mnie swoimi kulinarnymi pomysłami.
Prawidłowe zgłoszenie, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.

Do wygrania są trzy zestawy, składające się z 4 rodzajów sosu TABASCO® (Green Sauce,  Sauce, Garlic Sauce i Habanero Sauce) i dwa sosy Kikkoman (sos sojowy Kikkoman i sos sojowy Kikkoman Less Salt).

Konkurs trwa od dnia 29 grudnia do godziny 23:59 dnia 10 stycznia 2016 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie należy wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO®".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.


Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Kikkoman i TABASCO®, natomiast wysyłką nagród zajmuje się Bright Agency
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie trzy przepisy. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.



Print Friendly and PDF

20 komentarzy:

  1. Karnawałowe Tosty-Róże

    1 opakowanie ciasta francuskiego
    15 dag wędliny ( szynkowa,salami)
    15 dag ser żółty salami
    sos tabasco
    Ciasto kroimy na paski szerokosci 4 cm.
    Paski smarujemy sosem tabasco.
    Układamy na przemian wędlinę i ser pokrojone
    w półplasterki stroną zaokrągloną do góry.Tak aby wędlina i ser lekko na siebie

    zachodziły.
    Dół ciasta zwijamy do góry i zawijamy w rulonik tworząc różyczkę.
    Tak przygotowane tosty wkładamy do formy na muffiny
    i do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 15 minut.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  2. Sałatka - Ryba po chińsku

    Składniki:
    1 kg płatów dorsza/morszczuka lub innej ryby o zwartym mięsie
    Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Sos:
    1 puszka ananasa
    1 słoik papryki konserwowej
    2-3 marchewki
    4 ząbki czosnku
    7 łyżeczek octu winnego
    3 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
    Sos:
    Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.

    Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej z 50 ml zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.

    Ciasto:
    Jaja roztrzepujemy z mąkami. Kawałki rozmrożonej ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.

    Rybę układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia. Półmisek z sałatką schładzamy kilka godzin w lodówce.

    Smacznego :)

    Anna Król

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  3. Kotleciki z indyka i gotowanej szynki z sosem

    Składniki:
    Na kotleciki
    500 g mięsa mielonego z indyka (może być również wołowe, wieprzowe, z szynki)
    100-150 g szynki gotowanej
    1 ząbek czosnku
    1 cebula dymka
    70 g bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek do smażenia
    Na sos:
    3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    15 g ziaren słonecznika (można zastąpić pistacjami)
    1 pomarańcza
    Sos:
    Sos sojowy oraz sos słodko kwaśny łączymy w miseczce. Słonecznik prażymy przez chwilę na rozgrzanej patelni. Słonecznik przekładamy do miseczki z sosem i z sokiem z połowy pomarańczy. Odstawiamy do lodówki

    Kotleciki:
    Mięso mielone przekładamy do większej miski. Szynkę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa mielonego. Zieloną i białą część cebuli dymki drobno kroimy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy pieprz i sól oraz bułkę tartą. Całość mieszamy rękoma lub łyżką. Mokrymi rękoma formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na rumiano. Usmażone kotleciki przekładamy na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z rukolą polaną odrobiną oliwy z oliwek i przygotowanym sosem.

    Smacznego :)

    Anna Król
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  4. Klopsiki w orientalnym sosie

    SKŁADNIKI:
    1. 0,5 kg mięsa mielonego
    2. 1 jajko
    3. 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
    4. 1 łyżka bułki tartej
    5. 1 łyżka czerwonej pasty chilli
    6. 1/2 łyżeczki kurkumy
    7. 1/2 łyżeczki soli
    8. 2 łyżki przegotowanej wody
    9. Pół łyżki mąki ziemniaczanej
    10. Olej do smażenia

    SOS:
    1. 5 ząbków czosnku
    2. Puszka pomidorów krojonych
    3. Mały słoik koncentratu pomidorowego
    4. 1 łyżka czerwonej pasty chilli
    5. 1,5 łyżeczki brązowego cukru
    6. Świeża, ostra papryczka ( u mnie żółta )
    7. 1 papryka zielona
    8. Średnia cukinia
    9. Pół szklanki przegotowanej wody
    10. 3 łyżki oleju

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pastę chilli, sos sojowy Kikkoman, wodę, mąkę ziemniaczaną, kurkumę i sól. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    2. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
    SOS:
    1. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy pomidory z puszki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę chili, wodę i brązowy cukier. Mieszamy.
    2. Ostrą papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
    3. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę.
    4. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    5. Warzywa dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
    6. Do sosu wkładamy klopsiki i delikatnie mieszamy. Danie podajemy np. z ryżem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  5. Tatar z łososia Bałtyckiego

    - kg świeżego fileta łososia (może być Bałtycki lub Atlantycki ale ze sprawdzonego miejsca- ja mam takie we Wrocławiu)
    - sos sojowy Kikkoman- 2-3 łyżki
    - tabasco kilka kropelek
    - świeży imbir- 5 cm kawałek starty na małych oczkach
    - por świeży- tylko biała część, ok 5 cm kawałek
    - cytryna świeża sparzona 1 sztuka

    Filet z łososia czyścimy z ości- jest to proste ponieważ ryba ta ma tylko duże ości, które łatwo wyczuć dłonią i usunąć pensetą. Usuwamy również z fileta skórę i wszelkie błonki, drobno siekamy nożem na malutkie kawałki. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z jednej dużej cytryny lub dwóch mniejszych, ścieramy odrobinę skórki cytrynowej. Dodajemy imbir, por, oraz sos sojowy i tabasco. Mieszamy i schładzamy ok 4-5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Po tym czasie można doprawić jeszcze sosem sojowym i wykończyć odrobiną oliwy.
    Można serwować w miseczce, na liściach sałaty lub krakersach czy grzankach. Ja osobiście serwuję w formie sushi w towarzystwie sosu sojowego, warzyw i wasabi.
    Polecam- podstawą dania jest przede wszystkim wysokiej jakości ryba i rewelacyjny, niechemiczny sos sojowy Kikkoman.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  6. Zasmażana fasolka szparagowa po chińsku

    SKŁADNIKI:
    1. 500 gram fasolki szparagowej
    2. 2 świeże papryczki chili ( czerwona i zielona )
    3. Papryka zielona
    4. 50 g mielonej wieprzowiny
    5. 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    6. 1/2 łyżeczki Chili pieprzu cayenne
    7. 1/2 łyżeczki soli
    8. 2 łyżki miodu
    9. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Do woka z rozgrzanym olejem przekładamy ugotowaną fasolkę i podsmażamy.
    3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy.
    4. Umyte i osuszone papryczki chili drobno kroimy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Papryki dodajemy do mięsa. Dusimy około 15 minut.
    6. Sos sojowy Kikkoman mieszamy z miodem i wlewamy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy.
    7. Usmażoną fasolkę szparagową i mięso z dodatkami przekładamy do garnka i delikatnie mieszamy.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis:


    Karp smażony z Chipsami z buraka, puree z zielonego groszku oraz glazurowaną w miodzie marchewką

    • karp filety
    • cytryna
    • bułka tarta
    • sos sojowy kikkoman
    • olej do smażenia


    oraz marchew, dynia, groszek , śmietana i miód

    1. Karpia obtaczam w soku z cytryny wumieszanym z sosem Kikkoman. Smażę na złoty kolor.

    2. Podaje z Chipsami z buraka, puree z zielonego groszku oraz pieczona dynią.

    Samcznego!

    przepis autorski inspirowany kuchnią Jamiego Olivera

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  9. Polędwiczki w chrupiącej panierce z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

    SKŁADNIKI:
    1. 500 g polędwiczki wieprzowej
    2. 3 cebule
    3. Czerwona papryka
    4. Średnia cukinia
    5. 2 papryczki ( u mnie czerwona i zielona)
    6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    7. 10 łyżek wody
    8. Olej do smażenia
    SOS:
    1. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2. 2 łyżki octu
    3. 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    4. 4 łyżki brązowego cukru
    PANIERKA:
    1. 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2. 2 jajka
    3. 4 łyżki wody
    4. 2 łyżki oleju

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Przygotowujemy panierkę: Wszystkie składniki na panierkę mieszamy w misce.
    2. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do ciasta i odstawiamy na 20 minut.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w trójkąty. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Ostre papryczki myjemy i bardzo drobno kroimy.
    4. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy około 10 minut cebulę z papryką. Dodajemy ostre papryczki i cukinię. Mieszamy.
    5. Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i dodajemy na patelnię z warzywami. Dokładnie mieszamy.
    5. Mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Usmażone mięso dodajemy do sosu i mieszamy.
    6. Gotowy sos podajemy z ryżem.

    Smacznego! :)


    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  10. Cukinia & Dynia, czyli zupa na zimne dni

    Składniki:
    - dwie młode cukinie
    - ok. 40 dag miąższu dyni
    - litr wody
    - 25 dag piersi kurczaka
    - dwie pomarańcze
    Do smaku:
    - 2 krople Tabasco Green Souce
    - lubczyk
    - cynamon
    - imbir
    - pieprz chili
    - sól
    Opcjonalnie gęsta śmietana do dekoracji

    Przygotowanie:
    Cukinię i dynię kroimy w kostkę, podobnie z podsmażoną uprzednio na suchej patelni piersią kurczaka. Wszystko to wrzucamy do rondla z wodą. Kiedy warzywa będą miękkie, dorzucamy pokrojony w kosteczkę miąższ pomarańczy; całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zacznie się rozpadać. Doprawiamy wedle uznania, ale zupa powinna być pikantna i rozgrzewająca, z wyraźną nutą Tabasco i imbiru :) po ostygnięciu całość dokładnie zblendować; efektownie wygląda podana z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. :)

    Smacznego :)
    Karolina
    kaczynska.karolinaa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  11. Dziękuję wszystkim za udział w konkursie, ogłoszenie wyników wkrótce :-).

    OdpowiedzUsuń