11/18/2015

Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem


Serdecznie zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych, na których wraz z innymi blogerami, miałam przyjemność gotować wraz z Sebastianem Olma. Gwiazdą warsztatów był kurczak kukurydziany.



7 listopada na zaproszenie firmy Drosed brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji Top Chef.
Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest karmiony wyłącznie paszą na bazie kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku. Jego mięso ma delikatny złoty odcień i lekko słodkawy smak.




Zanim ruszyliśmy z warsztatami przedstawicielka Grupy Drosed opowiedziała nam o historii firmy, o głównych obszarach jej działalności, oraz o tym jak jest hodowany kurczak kukurydziany.



W trakcie warsztatów uczyliśmy się jak prawidłowo podzielić tuszkę kurczaka. Jak się okazuje wcale to nie jest takie trudne.


Część uczestników warsztatów tylko się przyglądała, a niektórzy bardzo ciężko pracowali ucierając pyszny domowy majonez :-).


W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: 
- pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem  z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem.
- pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane  z sałatką coleslaw z  domowym majonezem
Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach.
Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym.

Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw

Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami


Print Friendly and PDF

2 komentarze: