10/07/2015

Caponata


Przychodzi jesień, a mnie co roku przychodzi ochota na włoską caponatę, czyli duszone warzywa: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, oliwki... Mogą stanowić danie główne, dla tych co nie przepadają za mięsem, albo pyszną gorąca przekąskę.
A ponieważ jemy oczami i dania podane na ładnej zastawionym stole smakują o wiele lepiej, dlatego dziś zapraszam Was też na kilka słów o pięknych stołowych dekoracjach Westwing.



Jesienna  caponata
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 podłużne pomidory (lima lub polne)
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • oliwa  z oliwek EV do smażenia
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól morska
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki



Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy następnie paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy oliwki i pokrojone w kostkę bakłażany. Rondel ponownie przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką.


Tak jak pisałam powyżej bardzo istotnie jest to jakimi przedmiot się otaczamy w trakcie spożywania posiłków. Poniżej zamieszczam  zdjęcia pięknych przedmiotów do jadalni, które możecie kupić w sklepie  internetowym Westwing. Od dziś zaczyna się tam kampania pod tytułem Prowansalska jadalnia.








 W tym sklepie kupicie też inne przedmioty dekoracyjne, ręcznie tkane tekstylia, markowe meble o fantazyjnych kształtach, ciepłe i puszyste pledy, a także piękne rzeczy z kampanii Świąteczny blaski z lampkami, girlandami i świecznikami.




Zdjęcia dzięki uprzejmości firmy Westwing.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz