6/04/2015

Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą


Sezon grillowy rozpoczęty ? Oczywiście, w końcu pogoda za oknem zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu i oczywiście grillowania w towarzystwie przyjaciół. Obok mięs i warzyw na naszym stole grillowym zawsze pojawiają się różne sałatki. Dziś zapraszam na sycącą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, oto sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą, z dodatkiem curry.



Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 5 osób

Składniki:
  • 150 g kaszy pszennej
  • 200 g ciecierzycy  z zalewy lub puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 6 przepiórczych jajek
  • 6 koktajlowych pomidorków
  • 100 g fety
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z kaszą i natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy, dodajemy sok z cytryn i curry. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, pomidorki również kroimy na pół, natomiast fetę w kostkę
Na dużym talerzu układamy kaszę z ciecierzycą, na wierzchu układamy pomidorki, jajka i fetę. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz